Képek optimalizálása weboldalakon és blogokon

Weboldalainkon, webáruházainkban és blogjainkon a legfontosabb dolog a tartalom. Mindezt persze olyan köntösbe csomagolva, amelyet a felhasználók szeretnek. A legújabb trendek szerint pedig a letisztultság, átláthatóság és a gyorsaság a legfontosabb egy látogató számára. Azért is fontos a külsőségekre energiát szánni, mert egy látogatónak ha nem tetszik amit lát, akkor pár másodpercen belül elkattint az oldalunkról. Elveszíthetünk potenciális vevőket is ha rossz a webdizájnunk, ha nem átlátható vagy nem logikusan felépített a menürendszerünk és kategória hierarchiánk, de a lassú oldalbetöltések miatt vagy a felugró ablakok miatt is bevételtől eshetünk el.

Bár ezernyi dolgot kell figyelembe venni, mégis az egyik legsarkalatosabb pontja a weboldal betöltődési sebességének a különböző fájlok mérete. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen stílus fájlokat, script fájlokat és képeket használunk. Ez elsősorban a főoldalra igaz, ahol általában sokkal nagyobb mennyiségű fájlt töltünk be, mint a kisebb igényű aloldalainkon. A főoldal tehát különösen fontos az optimalizáció tekintetében. Ahhoz, hogy gyorsan töltődhessen be az oldalunk, ügyelnünk kell ezen fájlok optimalizációjára. Még a css és js fájlok mérete csökkenthető minőségromlás nélkül, addig a képekkel már más a helyzet. Egyes esetben csak minőségromlással kicsinyíthetünk le képet, ami nem minden esetben nyújt megoldást.

Egy kép többet mond ezer szónál!


 

Ki ne ismerné ezt a közmondást?! És milyen igaz! Manapság már csak elenyésző számú eladást regisztrálhatunk egy webáruházban és még az apróhirdető portálokon is ha nem töltünk fel a termékről képet. A képek bizalmat adnak és olyan dolgokról is tájékoztatnak amelyet szóban elfelejtettünk megemlíteni vagy le sem tudnánk írni. A kép megragadja a látogató figyelmét és vásárlásra ösztönöz. Ráadásul érzelmeket is közvetíthetünk általa.

Blogolás során is kiemelkedő szerepe van a képeknek. Azok az oldalak, ahol több képet helyezünk el sokkal jobban szerepelnek a Google keresőben, mivel a látogatók több időt töltenek el az adott oldalon és így sokkal értékesebb bejegyzésnek tekinti. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy szívesebben is olvassák a látogatók ezeket a blog bejegyzések. A képek és esetleg a videók megtörik az egybefüggő szövegeket.

Azonban nem mindegy, hogy milyen képet teszünk közzé a blogunkon, weblapunkon, hiszen ez az üzenet vagy érzelem lehet ellentétes hatású is.

Blog írás közben is ügyelnünk kell a képeinkre, így különösképpen:
• a kép stílusára (helyénvalóságára),
• az általa keltett hangulatra és érzésre (a megfelelő hatás érdekében),
• a képfájl méretére és dimenziójára,
• a képek tájolására,
• a feltöltött fájl nevére és kiterjesztésére,
• és a kép forrására is.

Ez utóbbi különösen fontos, mivel sokan elfeledkeznek a kép legalitásáról. Akárcsak szöveget, úgy képet sem szabad más forrásból eltulajdonítanunk jogosulatlanul. Szerencsére vannak ma már olyan oldalak amelyek nagyobb mennyiségben gyűjtenek össze minőségi képeket amelyet akár üzleti célra is felhasználhatunk (ingyenesen vagy valamilyen díj ellenében). A minőségi képek különböző méretben letölthetőek és a fizetős változatok díjai is a mérettől függnek. Egyes helyeken olyan nagy felbontásban is vásárolhatunk fotókat amelyeket akár óriás plakátokon is meg tudunk jeleníteni, így ezek a képadatbázisok nem korlátozódnak kizárólag a webre. Jó tehát tudni, hogy ha képet vásárolunk, akkor nem feltétlenül lesz szükségünk a legnagyobb méretre!

A képek minősége, mérete és forrása is számít!

A képek nem csupán a weboldalunk betöltődési sebessége miatt fontosak, hanem az online marketing stratégiáink kiegészítéseként is nagy jelentőséggel bírnak. A képek segítenek eladni a termékünket és szolgáltatásunkat. Ezért nem szabad spórolnunk ha éppen rákényszerülünk, hogy legálisan vásároljunk egy képet tartalmainkhoz. A szakértők éppen ezért azt tanácsolják, hogy a blogokon és weboldalakon megjelenő képek legyenek személyesek és egyediek és ne kizárólag vásárolt forrásból származzanak. Mutassuk be valós termékeinket, az üzlethelyiségünket, a szolgáltatásunk egy-egy munkafolyamatát és a munkatársakat is. Figyelemfelkeltés és díszítő elemként pedig használhatjuk a letöltött, vásárolt képeket.

Ha jól választottunk forrást és megfelelően optimalizált képeket teszünk közzé, akkor azok nem fogják lassítani az oldalbetöltést és a látogatóinknak is megragadják a figyelmét. Fontos, hogy olyan képeket válasszunk (akár saját, akár külső forrásból származóról is legyen szó) amelyek pontosan illeszkednek a weboldalunk színvilágához, egységéhez és a dizájnjához. A méreteket pedig úgy kell igazítanunk, hogy azok asztali számítógépen, laptopon, táblagépen és okostelefonon is egyaránt jól mutassanak. Legyenek élénk színek, fényes jelenetek és figyelemfelkeltő tárgyak vagy emberek a képen. A képek optimalizálása és megfelelő rendezése pedig nem csak a felhasználókat fogja meggyőzni a hitelességünkről, hanem a Google-t is. A Google keresőmotor mesterséges intelligenciával felvértezett robotjai ugyanis a képeket és az ahhoz tartozó kódokat is beindexelik, így elősegítve az oldalunk keresőoptimalizálását. Ha pedig jól csináljuk, akár előrébb is kerülhetünk a keresési listában és meg is jelenhetünk a képkereső találatai között is.
kepek-optimalizalasa

Honnan szerezzünk be legálisan képeket saját oldalunkra?

Sokan gondolják azt, hogy az interneten található képek szabadon felhasználhatóak, azonban ez nincs így. Bár léteznek tényleg ilyen képek, ezeket a megfelelő helyről kell beszereznünk, minden más kép, amit csak úgy letöltünk egy weboldalról, az illegálisnak minősül. Persze a legális forrásból származó képek közé tartoznak azok a fotók, illusztrációk és grafikák is, amiket mi magunk készítettünk, természetesen ezeket is szabadon felhasználhatjuk. A képeket pedig felhasználhatjuk magyarázó képekként amelyekre feliratokat, nyilakat vagy más jeleket is tehetünk. Ilyen magyarázó képek lehetnek például a grafikonok és a táblázatok is. A legjellemzőbb képek azonban a hangulatképek, amelyek arcokat, embereket, gesztusokat, történeteket vagy éppen tájakat mutatnak és érzelmeket közvetítenek.

A mások által készített képek ingyenes stock adatbázisokból is letölthető az internetről. Ilyen ingyenes források:

https://unsplash.com
https://www.freeimages.com
https://pixabay.com/hu
https://www.pexels.com/hu-hu
https://stocksnap.io
https://www.flickr.com

A Google kép alapú keresés is rengeteg fotót kiad, ezek letöltése előtt azonban meg kell bizonyosodtunk annak licencéről. Bár a kereső nagyon pontos és összetett funkciókat tartalmaz, a jogi részeket nem tudja egyelőre még szűrni. Természetesen nagyon sok olyan oldal van, ahol fizetős képek tölthetőek le. Ezeket bátran használhatjuk némi díj ellenében. Ilyen nagy képgyűjtő, megvásárolható képeket tartalmazó adatbázisok:

https://hu.123rf.com
https://www.shutterstock.com
https://www.gettyimages.com
https://www.istockphoto.com
https://stock.adobe.com
https://en.fotolia.com
http://www.veer.com

Ezeken az oldalakon különböző méretben tölthetjük le a képeket (az áruk is ennek megfelelően változik) és szinte minden témakörben találunk ideális képeket a weboldalunkhoz és blogunkhoz.

Mekkora egy ideális kép mérete?

Ahhoz, hogy a weboldalunk gyorsan betöltődjön, maximum 2-3 MB legyen. Ebbe persze benne kell lennie minden fájlnak nem csak a képeknek, ezért a szakértők azt javasolják, hogy 200 kB-nál nagyobb képeket csak szükség esetén tegyünk a bejegyzéseinkbe, 500 kB-nál nagyobb képet pedig semmiképpen ne használjunk tartalmainkhoz. Használjunk jpg és png kiterjesztésű fájlokat és kerüljük a bmp kiterjesztést. Fontos, hogy a mobilos változatokra optimalizált képméret is legyen elérhető hiszen a kisebb kijelzőn elegendő kisebb képet betöltenünk. Előfordul, hogy egyetlen képet elfelejtünk átméretezni vagy optimalizálni és az az egy kép miatt lassul be az oldalunk. Ezt pedig sem a felhasználók, sem pedig a Google nem nézi jó szemmel, a látogatószerzésben pedig kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon a keresők használata. Törekedjünk a gyors oldalletöltésre és külső eszközöket igénybe véve ellenőrizzük a betöltődési sebességet és a képek méretét. Ehhez ideális a Google Page Speed Insigths eszköz amely díjmentesen használható.

A képek méretezésében piacvezető az Adobe Photoshop de az sajnos fizetős, sok online tömörítő pedig pocsék eredményt produkál. Azonban van néhány oldal amely díjmentes és nagyszerűen teljesít.

Ingyenes online képtömörítők:
https://tinypng.com
https://compressor.io
https://www.jpegmini.com
https://keptomorites.hu
https://www.websiteplanet.com/hu/webtools/imagecompressor

A képek összes tárhelyen elfoglalt mérete is fontos lehet, ehhez használhatunk WordPress alatt többféle kiegészítőt, például a Disk Usage Sunburst, de többféle gyorsító és képátméretező plugin is létezik, amiket érdemes átnézni és használni. Ha pedig a keresőoptimalizálás is fontos, akkor a fájlnevekkel, kép feliratokkal és a helyettesítő szövegekkel is játszadozhatunk. Megéri hát időt és energiát fektetni a képek optimalizálásába!

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran!

AJÁNLATKÉRÉS

Amennyiben kreatív, profi és egyedi tervezőt keresel jó helyen jársz.

Miben tudok neked segíteni? Csomagolástervezés, arculat/logó tervezés és teljeskörű grafikai tervezés.
Keressen bizalommal!

LEGUTÓBBI BLOG BEJEGYZÉSEIM
KÉSZEN ÁLLSZ A KÖZÖS MUNKÁRA?

Amennyiben ötleted, projected lenne számomra, lépj velem kapcsolatba és mondj el többet:

info@vadondesign.hu
+36 20 264 55 37
KÉSZEN ÁLLSZ A KÖZÖS MUNKÁRA?

Amennyiben ötleted, projected lenne számomra, lépj velem kapcsolatba és mondj el többet:

info@vadondesign.hu
+36 20 264 55 37