fbpx
5 hiba, ami garantáltan ügyfélvesztéshez vezet
2016. 07. 08.
Mi történik ha nem összpontosítunk?
2016. 07. 21.
Összes mutatása

4 tipp, hogy hogyan tartsuk be hatékonyan a határidőket

 

1. Tartsuk mindig szem előtt az ütemezést

Minden kreatív folyamat alap köve, hogy még mielőtt bármibe is bele kezdenénk osszuk be az időnket. Az hogy kicsúszunk a határidőből több hiba végeredménye. Ezek közül a legjelentősebb, hogy nem hagyunk magunknak elég időt a feladat elvégzésére. A legtöbben hajlamosak vagyunk alul becsülni a kellő időt az adott projektre. Meg vagyunk győződve róla első ránézés után, hogy pikk pakk végezni fogunk. Beleesünk a túlzott optimizmus csapdájába. A legjobb módszer ennek megelőzésére ha konkrét adatokra támaszkodunk. Vezessünk munkanaplót, ami alapján összesíteni tudjuk, hogy a különb fajta egyes projektek ténylegesen mennyi időt vettek igénybe.

2. Bontsuk a projektet részfolyamatokra

Állítsunk fel mérföldköveket, minél többet annál jobb. A legkisebb projektek is felbonthatók menedzselhető kisebb részfeladatokra. Vegyük például ennek a cikknek a megírását. Először is ott volt a „ki kell találni, hogy mi legyen a téma” mérföldkő. Utána jött a „nézzünk utána egyéb írásoknak ebben a témában” mérföldkő. Végül pedig a „na akkor üljünk neki s írjuk is meg” mérföldkő. A nagy előnye ennek a technikának, hogy nem érezzük magunkat túlterheltnek, ha csak bizonyos feladatrészeket kell megcsinálnunk, nem pedig egyből mindent. Emellett sokkal jobban lekövethető, hogy mennyire tartjuk magunkat a beütemezett tervhez, le vagyunk maradva, vagy tudunk azzal lépést tartani. Meghát ne mondja nekem senki, hogy nem tök jó érzés kipipálni valamit a listáról.
 

3. Kezdjük a legnehezebbel

Ha mindig is problémát okozott a határidő betartása, próbáljunk meg más megközelítésből nekiállni a dolgoknak. Mind hajlamosak vagyunk a legkönnyebb feladatokkal kezdeni, hiszen azzal hamar megvagyunk, de mégis elmondhatjuk hogy mennyit haladtunk már a munkákkal. Na e helyett a nehezebb feladatokat vegyük elő először, azokkal küzdjünk meg elsőnek, hogy ne a végére hagyjuk a szenvedést. Ezzel megint csak magunkon segítünk, hisz ha először letudjuk a nagyobb akadályokat, az apróságokkal gyorsan fogunk végezni, így valószínűbb, hogy tartani fogjuk magunkat a határidőkhöz.

4. Legyünk felelősségteljesek

Ha egy nagy vállalat fogaskerekei vagyunk, talán kicsit könnyebben tudjuk magunkat tartani az időhöz. Nagy segítség, hogy ilyenkor általában a nyakunkba liheg egy projektvezető, egy kreatív főnök, aki jól végezte munkáját hajt bennünket, nem hagyja hogy a tervhez képest elmaradjunk. Ehhez képest, amikor vállalkozóként a saját időnket próbáljuk beosztani, egy pillanat műve csak letérni a kijelölt útról. Természetesen ilyenkor mind megnyugtatjuk magunkat hogy máris megint hozzálátunk a feladathoz, de mind tudjuk, hogy ez kb annyira igaz, minthogy „csak egy részt nézek meg a sorozatból”. Úgyhogy találjunk valakit, aki megpróbál minket kordában tartani, legyen az egy barát, a párunk, vagy egy másik vállalkozó társunk, így amikor pénteken hamarabb haza akarnánk lógni, lesz aki (mindenesetre megpróbálni biztos megfogja, hogy) hasson a lelkiismeretünkre és a határidő betartása felé terelgessen.
 
A mi tanácsunk, hogy próbáljatok ki ti is valamelyik módszert, lássuk vajon sikerül-e kicsit gatyába ráznia. Nyugodtan alakítgassátok a módszeretek addig, amíg a ti vállalkozások bioritmusába bele nem illik. Tegyétek őket a magatokévá, aztán mindenkinek sikeres határidő tartást!
 

Gondolom nem árulok el nagy titkot senkinek, amikor azt mondom, hogy az ügyfeleknél általában nem jó pont, ha nem vagyunk kész a munkákkal a megbeszélt határidőre.

Azonban manapság sajnos bevett szokás lett, hogy a szolgáltatók nem tudják tartani a beígért időpontokat. Olyan nevetségesen gyakori lett ez a jelenség, hogy az ügyfelek  már előre kalkulálnak vele, számítanak rá. Senki nem kap sokkot, ha egy két nappal később kerül leadásra a kért anyag.

Elismerem nem attól fog csődbe menni a vállalkozás, ha  nincsenek tartva a határidők, de lehet hogy éppen csak ez az apróság hiányozna ahhoz, hogy kitűnjünk a versenytársaink közül. Az ügyfelek szemében pozitív tulajdonság a pontosság, nagyon eséllyel térnek vissza olyan helyre ahol a megbeszélt időpontkor meg is történt a projekt lezárása.

Jöjjön néhány tipp, hogyan fejezzük be a projektjeinket időben, és ezzel hogyan tartsuk meg az ügyfeleinket.